matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

Kävelijät

Kävelystä ja pyöräilystä on koronavuoden aikana tullut huippusuosittuja liikkumismuotoja. Pyöräkaupat myyvät eioota ja varaosia pyöriin on hankala saada. Myös kävelyn suosio on kasvanut ja voidaankin puhua jo kävelybuumista.

Kävely on siitä hieno laji, että siihen ei tarvita kalliita varusteita tai erityisiä välineitä, hyvät kengät ja säänmukainen vaatetus riittää. Kävely on helppoa ja sitä voi harrastaa missä ja milloin vain. Se on hyvää, kuntoa kohottavaa arkiliikuntaa.

Vaikka kävely on mukavaa ja vaivatonta, hyppäämme liikennetutkimusten mukaan kuitenkin mieluummin auton rattiin myös lyhyille alle kolmen kilometrin matkoille. Tämä on ongelmallista paitsi terveytemme myös ilmastonmuutoksen takia. Arkemme on muuttunut passiivisemmaksi ja samalla ilman hiilidioksidipäästöt kasvavat. Liikenteen osuus kotitalouksien hiilijalanjäljestä on noin kolmannes. Jokainen voi vaikuttaa tähän suosimalla kestäviä liikkumistapoja, kuten kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.

Kävellä voi käytännössä minne vain. Kävelijä ei ole riippuvainen parkkipaikoista eikä juuri teistäkään. Toki kannattaa katsoa vähän mistä kävelee, ettei eksy kenenkään pihoille tai tallomaan juuri kylvettyä nurmikkoa. Kävellessä ympäristöä voi havainnoida kaikilla aisteilla; silloin ehtii nähdä, kuulla, tuntea ja haistaa. Linnun laulun, tuulen suhinan ja kevään tuoksut aistii ihan eri tavoin ulkona kävellessä kuin tunkkaisessa autossa istuessa.

Istumatyö, netti ja some vievät aikaamme ja päivittäinen liikuntamäärä onkin vähentynyt lähes kaikissa ikäryhmissä. Yksi helppo tapa lisätä aktiivisuutta päivään ja samalla pienentää omaa hiilijalanjälkeä on arkiliikunta: kävely ja pyöräily töihin, kouluun, kauppaan, kirjastoon, kaverille, harrastuksiin jne.

Miten sitten lähteä liikkeelle? Kengät jalkaan, ovi auki ja ulos. Jos homma vaatii vähän enemmän kannustusta, haasta kaveri mukaan. Voit myös osallistua ja osallistaa muitakin erilaisiin kävelykampanjoihin. Tänä keväänä tällaisia innostavia valtakunnallisia kampanjoita onkin tarjolla useita. Toukokuussa herätellään Kävelykipinää ja koko kesän voi kerätä kilometrejä valtakunnallisessa Kävelykilometrikisassa. Se on helppo keino kannustaa vaikkapa työyhteisöjä ja harrastus- tai kaveriporukoita kävelemään. Kisaan voi osallistua myös kaksin kaverin kanssa tai perustaa oman yhden kävelijän joukkueen.

Myös me, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n poppoo, kannustamme asukkaita kävelemään. Loppukesään ja syksyyn on luvassa muun muassa Jyväskylän asuinalueille suunnattu kävelyteemainen kampanja, jonka tarkoituksena on innostaa asukkaita kävelemään lyhyet matkat ja tutustumaan omaan asuinalueeseensa uudella tavalla. Kampanja on osa viisaan liikkumisen hankettamme, jota rahoittaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Hankkeeseen liittyen myös Kansalaistoiminnankeskus Mataralla on oma Kävelykilometrikisajoukkueensa ja innokkaita kävelijöitä on ilmoittautunut mukaan jo mukava määrä. Porkkanana arvomme osallistujien kesken pieniä palkintoja kesän mittaan. Saa nähdä millainen kilometripotti meillä on kasassa lokakuussa!

Kävely on kivaa ja aloittaminen vaatii vain sen ensimmäisen askeleen 😊 Mukavia kävelyretkiä kaikille!

Kävelykilometrikisa: https://kavelykilometrikisa.fi/

Kävelykipinä: https://www.suomenlatu.fi/kavelykipina/etusivu.html

koordinaattori Paula Wilkman, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry