Vuosi alkaa olla lopuillaan ja torstaina 14.12. vietetään viimeistä pajapäivää nuorten kanssa, sitten on aika pienen joulutauon. Pajatoiminta käynnistyy taas helmikuun 2024 alussa, jota ennen työvalmentajat haastattelevat kaikki pajoille hakeneet nuoret ja tekevät valinnat. Lisäksi vuoden alkuun mahtuu työn kehittämistä sekä kevään suunnittelua.
Kevät 2024 alkaa pääsääntöisesti tutun pajatoiminnan merkeissä, mutta myös uusia tuulia puhaltaa uuden Raide-pajan myötä. Raide-pajalla tuetaan nuoren jatkopolun- ja tulevaisuuden suunnittelua yksilöllisesti 1-4 pajapäivänä viikossa.
Kuluneeseen syksyyn on mahtunut paljon hienoja yhteisiä ponnistuksia kuten Valon kaupunki, erilaiset Nuotta- ja muut leirit sekä retket niin Hangasjärven retkikämpälle kuin Keski-Suomen eri luontokohteisiin. Unohtamatta tietenkään Vola-bändipajan upeaa loppukeikkaa Lutakossa, mikä huipentui Volan nuorten itsetekemään kappaleeseen, Maailman tuhon tango.
Yksi iso yhteinen ponnistus kuluneen vuodenaikana työpajalla oli keväällä 2023 käynnistetty yhteinen laatutyöskentely, minkä lopputuloksena valtakunnallinen Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry myönsi Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten taidetyöpajalle laatumerkin. Ulkopuolinen auditointi tehtiin työpajalla elokuussa ja syyskuussa Into ry:n hallitus myönsi Nuorten taidetyöpajalle valtakunnallisen työpajatoiminnan laatumerkin (toiminta arvioitiin 90%:sti laadukkaaksi > 2 tähteä).
Työpajatoiminnan laatukriteeristö valmistui Into ry:ssä keväällä 2022 yhteiskehittelyn tuloksena. Tavoitteena työpajojen laatutyössä ovat valtakunnallisesti entistä laadukkaammat ja vaikuttavammat työpajapalvelut. Laatukriteeristön taustalla on käytetty Euroopan laatupalkintomallia ja sosiaalisen työllistämisen laadunarviointimallia.
Näiden tapahtumien ja saavutusten lisäksi työpajatoiminta on kuitenkin paljon muutakin: Se on arkista aherrusta työpajan arjessa niin yksilö- kuin ryhmätasolla. Se on nuorten omia projekteja. Se on yhteisiä aamukahvi- ja ruuanlaittohetkiä, lautapelejä, käsillä tekemistä, työelämätaitojen harjoittelua, oppilaitoskäyntejä, uusia liikuntalajeja, valokuvaamista, museoita ja nuorten omia toiveita. Tärkeintä on kuitenkin jokaisen yksilöllinen polku ja omat tavoitteet, jotka asetetaan yhdessä pajojen työvalmentajien kanssa. Tämänkin syksyn jälkeen meidän nuoret jatkavat omia jatkopolkujaan, osa kohti seuraavaa pajajaksoa tai työkokeilujaksoja tai opintoja.
Ja se, mikä on hienointa, osalla matka jatkuu mukanaan uusia ystäviä, jotka ovat tarttuneet pajalta matkaan uusien kokemuksien ja onnistumisten matkassa. Into ry:n tavoitteiden mukaisesti myös meidän tarkoituksenamme on rakentaa Suomea, jossa kenenkään ei tarvitse selvitä yksin. Meillä työvalmentajat ovat nuorten apuna ja tukena niin, ettei heidän tarvitse selvitä yksin. Työpajatoiminta toimii yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämiseksi sekä vahvistaa nuorten voimavaroja.
Rentouttavaa jouluaikaa kaikille toivottaa,
Työpajan vastaavat työvalmentajat Hanna Liimatainen ja Leena Kautto-Koukka