Kun Venäjän viime helmikuisen hyökkäyksen seurauksena Jyväskylään saapui lyhyessä ajassa suuri joukko pakolaisia Ukrainasta, Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluissa virisi into auttaa ja hakea hyvin nopealla aikataululla rahoitus pilottihankkeelle. “Pakolaisina Ukrainasta tulleiden nuorten sosiaalinen vahvistaminen taidetyöpajatoiminnan avulla” –hanke sai rahoituksen Aluehallintovirastolta huhtikuussa 2022.
Tuolla avustuksella Taidetyöpaja pystyi palkkaamaan yhden hanketyöntekijän pajatoimintaa järjestämään. Mukaan talkoisiin lähtivät myös Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelu ja Valo-Valmennusyhdistys, jotka tarjosivat lisää ohjausresurssia Aurinkopajalle.
Jyväskylän kaupunki vuokrasi hankkeelle tilat YLEn Eläkesäätiöltä. Matarankatu 6 B:ssä sijaitsevat tilat remontoitiin, kalustettiin ja varusteltiin pikavauhtia lähes kokonaan lahjoitustavaroilla, joita saatiin mm. Gradialta ja Jyvässeudun asukkailta. Toiminta ja tilat saivat nimekseen Aurinkopaja. Nimelle inspiraation antoi Ukrainan kansalliskukka, josta tuli myös sodan alkupäivinä ukrainalaisten sisukkuuden ja toivon symboli.
Aurinkopajan ensimmäinen jakso käynnistyi kesäkuussa. Työpajatoimintaa on tarjottu kolmesta viiteen päivänä viikossa, viidestä seitsemään viikkoon kestävillä jaksoilla. Tarjolla on ollut sekä päivätoimintaa niille nuorille, jotka ovat vailla työ- ja opiskelupaikkaa, että kaikille avoimet pajaillat kerran viikossa. Aurinkopajalla nuoret ovat tutustuneet toisiinsa, Jyväskylän palveluihin, suomalaiseen kulttuuriin ja luontoon. Ohjelmaa on rakennettu pitkälti nuorten toiveiden pohjalta. Käytännön taitojen kuten suomen kielen perusteiden ohella tavoitteena on ollut vahvistaa nuorten kokemusta osallisuudesta yhteisössä ja luoda heille näkymää omasta tulevaisuudesta.
Nuoria on autettu löytämään omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan monenlaisen tekemisen kautta. Pajoissa on askarreltu, piirretty, maalattu, kirjoitettu runoja ja tarinoita, näytelty, pelattu, laulettu, soitettu, kokkailtu, leivottu, retkeilty, saunottu, hiottu kiviä, valokuvattu, tehty videoita ja harjoiteltu suomen ja englannin kielen taitoa mitä moninaisimmin tavoin.
Aurinkopajan ja Ukraina-hankkeen toiminnassa on korostunut aktiivinen yhteistyö Jyvässeudun toimijoiden kanssa, näistä mainittakoon erityisesti Jyväskylän yliopisto, Humak ja JAMK sekä Martat ja Kulttuuritalo Villa Ranan Open Art –projekti.
Kevättalven auringon säteiden valaistessa Aurinkopajan tilat loisteellaan on Aurinkopajalla käynnissä jo viides pajajakso, johon huipentuu Ukraina-hankkeen ensimmäinen toimintavuosi. Toimintaan on hankkeen aikana osallistunut jo lähes 60 ukrainalaisnuorta. He kertovat oppimiskokemuksistaan Aurinkopajalla seuraavasti:
”Olen oppinut ottamaan aikaa. Ahdistuneisuus ja huono olo on lieventynyt, tämä toiminta antaa voimaa ja kannattelee. Vaikeista kokemuksista saan täällä kevennystä. Kotona on raskasta olla, täällä on harmonista ja hyvä olla.”
“Saan kokeilla uusia asioita, sellaisia mihin aiemmin ei ole ollut aikaa, paikkaa ja mahdollisuutta. Pajan ohjaajat ovat hyväntahtoisia, lempeitä, lämpimiä, ymmärtäväisiä vaikka on kielimuuri. Luontoretket ovat antaneet oivalluksia ja erittäin positiivinen uusi kokemus, haluamme lisää luontoretkiä.”
“On kiva tutustua ympäristöön ja palveluihin. Aurinkopaja on tasapainoinen ihana paikka, missä saa uusia kavereita. Se on paljon enemmän kuin kielikurssi. Olen oppinut, että haluan olla oma itseni. Lopetin tulevaisuuden jahtaamisen ja pystyn nyt keskittymään pitkäkestoisiin tavoitteisiin.”
Aluehallintovirasto ja Jyväskylän kaupunki päättivät hiljattain myöntää Aurinkopajan toiminnalle jatkorahoituksen vuodeksi niin, että jatkossa Aurinkopajan toimintaa voidaan tarjota ukrainalaisnuorten lisäksi myös kaikille muille vailla työ- tai opiskelupaikkaa oleville vähän tai ei lainkaan suomea osaaville maahanmuuttaneille nuorille.
Aurinkopajan tiloissa on järjestetty paljon muutakin toimintaa, kuten ukrainalaisten ja suomalaisten vapaaehtoisten juhlia, toimintailtoja ja enkkuklubi 30+ ikäisille ukrainalaisille. Myös SPR:n ja Fenixin järjestämää kotoutumista tulevaa kerho- ja kurssitoimintaa sekä Paremmin yhdessä ry:n Opitaan yhdessä -toimintaa on järjestetty Aurinkopajalla vapaaehtoisvoimin. Avointen ovien päiviä on ollut jo useampia, ja seuraava järjestetään 23.3. Tervetuloa tutustumaan!
Suunnittelemme parhaillaan kevään ja kesän toimintaa. Ota yhteyttä, jos haluat tietää lisää tai ehdottaa yhteistyötä!
Pajan elämää voit seurata Instagramin kautta tilillä @aurinkopajajyvaskyla. Tarkemmat yhteystiedot löytyvät kaupungin sivulta:
https://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/nuoriso/toiminta/nuorten-tyopajatoiminta/aurinkopaja
Teksti: Hannele ja Roija