ESR rahoitteinen Osaamisella järjestöihin -hanke aloitti toimintansa syyskuussa 2020. Tuttavallisemmin Otto-nimellä kulkevan hankkeen kohderyhmää ovat osatyökykyisiksi itsensä tuntevat jyväskyläläiset, jotka ovat työttömiä tai työelämän ulkopuolella. Otto-toiminnassa tuetaan osatyökykyisten aktivoitumista sekä kannustetaan omien vahvuuksien tunnistamisessa ja omien tulevaisuuden tavoitteiden suunnittelussa.
Osallisuutta ja työ- ja toimintakykyä vahvistetaan yksilö- ja ryhmätoimintojen, tutustumiskäyntien ja toiminnallisuuden avulla. Olemassa olevaa osaamista tunnistetaan ja sopivia työ- tai vapaaehtoistehtäviä etsitään järjestöverkostosta. Otto-ryhmä kokoontuu Kansalaistoiminnankeskus Mataran 5. kerroksessa omassa tilassaan eli Oton vintillä.
Pyysimme hankkeen asiakkaita kertomaan mitä toiminnassa mukana oleminen on heille antanut.
”Olen käynyt Otossa nelisen viikkoa. Heti ekana päivänä tykästyin Otossa olevaan ilmapiiriin ja kuinka kaikki huomioidaan. Yhdessä ruoanlaittoa, pelaamista (korttipelit, mölkky…) askartelua, palapelin kasausta, ulkoilua jne. Kaikki tekevät omien voimien mukaan mitä pystyvät.”
Tuo on juuri sitä, miten osallistujamme kokevat ja näkevät Otto-toiminnan, kun he saapuvat Oton-vintille ensimmäisen kerran. Jokainen on tärkeä, heidät huomioidaan, tervehditään ja ollaan toisia kohtaan ystävällisiä. Joskus toki, esimerkiksi Skipbo- ja Mölkky -pelien tiimellyksessä tai paistinpannulta rasvan roiskuessa, saattaa joku pärähtävä sana tulla. Olemme kiinnostuneita toisistamme ja maanantaisin kysellään kuulumiset viikonlopulta. Jos joku ”katoaa”, otetaan häneen yhteyttä, soitetaan, laitetaan viestiä ja kysytään, mitä kuuluu ja milloin tulet vintille?
”Oton vintillä viihdytään, nauretaan ja ollaan hyvällä fiiliksellä. Jokainen saa olla oma itsensä. Kiitos siitä, tänään olin työhaastattelussa.”
Vintillä on tarkoitus viihtyä, eikä nauraminen ole kiellettyä! Vaikkei hankkeen päätavoite olekaan työllistyminen, niin riemuitsemme jokaisesta onnistumisesta. On se sitten hakeutuminen opintojen pariin, pääsy työkokeiluun tai työllistyminen palkkatukitöihin tai avoimille työmarkkinoille, kuten viranomaistahot nimeävät työllistymisen ilman tukea.
”Otolla on hyviä askareita päivään. Työntekijät ovat osaavia. Otossa on lämmin ja hyvä meininki. Otossa saat olla oma itsesi ja kukaan ei arvostele. Oton vintillä oppii paljon uutta ja voi saada uusia kavereitakin.”
Oton vintillä keskustellaan paljon elämästä, arjesta ja ajankohtaisista asioista. Uutta opitaan joka päivä. Jokaisella ottolaisella on sellaista tietoa, taitoja ja osaamista, joka jakautuu kaikille paikan päällä oleville. Kun yhdessä tehdään jotain uutta, saa muilta neuvoja, jos ei ole kyseistä asiaa aiemmin tehnyt. Myös eri ulkoilukohteet ja harrastukset tulevat hyvin esitellyksi, kun tietoa on usealla. Voimme sanoa, että Otossa on valtava asiantuntemus, kun aamuporinoita tai iltapäivän kahvikeskusteluja kuuntelee!
”Minua jännitti tulla tänne aamulla, mutta nyt huomaan viihtyväni. Mukavaa on ollut.”
”Tätä, Otto-hanketta kannattaisi jatkaa, koska tämä auttaa Jyväskylässä asuvat ihmisiä!”
Kyllä! Mielellään jatkaisimme ja levittäisimme Oton toimintamallia muillekin kuin jyväskyläläisille, jos saamme tulevaisuudessa rahoituksen toiminnalle järjestymään.
Kiinnostuitko toiminnasta? Lisätietoja hankkeesta antavat projektipäällikkö Eija Lappi 040 015 1258
Otto-hankkeen kotisivu: https://www.kyt.fi/osaamisella-jarjestoihin-hanke/
Teksti ja kuva: Henna Takala