Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

Ensimmäinen syyskausi Kansalaistoiminnankeskus Matarassa on käynnistymässä. Jännittävän kevään jälkeen seuraa jännittävä syksy. Välissä sateinen kesä, josta ainakin osa meistä muistaa myös aurinkoa.

Monikulttuurikeskus Gloria muutti Mataraan viimeinen päivä tammikuuta, tänä vuonna. Matarassa Glorian tila on aurinkoinen ja avara. Aurinkoiseksi tilan tekee seinien keltainen väri, ulos antavia ikkunoita ei Glorian tiloissa ole. Aurinkoiseksi Glorian tekevät myös ihmiset, ennen kaikkea työntekijämme Gloria.

Kyllä vain, Glorian Gloria. Usein kysytään saiko Monikulttuurikeskus Gloria nimensä Gloria Lapitanin mukaan. Vastaus on kyllä ja ei. Nimiasia hoitui äänestyksen kautta. Gloria oli yksi nimiehdokkaista ja se voitti ylivoimaisesti yleisöäänestyksen. Hyvä ja hieno nimi monikulttuurikeskukselle, joka aloitti toimintansa 1.1.2009 Jyväskylän keskustassa, Kauppakadulla.

Kauden aloitus on aina jännittävää Gloriassa. Millaista toimintaa ja ihmisiä tämä kausi tuokaan mukanaan? Gloriassa on vakiintunutta toimintaa, joka jatkuu tänäkin syksynä. Monimessi monikulttuurinen perhekahvila, Luetaan yhdessä – ryhmä sekä kulttuuri-illat keräävät vuosi toisensa jälkeen koolle paljon ihmisiä. Keskusteluja kasvatuksesta – illoissa keskustellaan kasvatuksesta. Lunch Beat Diskossa jammaillaan keskellä päivää. Galleria Gloriassa koetaan elämyksiä taiteen äärellä. Info – Gloriassa opastetaan ja autetaan kaikenlaisissa asioissa.

Aina syntyy myös jotakin uutta. Tänä syksynä maistellaan maailman makuja Etno kafeessa, opiskellaan suomea vauva kainalossa, taiteillaan kortteja, pelataan jalkapalloa FC Gloriassa, käytetään ja opitaan monia kieliä. Vaaliteema on mukana keskusteluissa ja koulutuksissa.
Kaikki tämä vanha ja uusi toiminta on mahdollista vain, koska sekä vapaaehtoiset että työntekijät järjestävät toimintaa yhdessä ja erikseen Gloriassa. Toiminnasta on paljon iloa, paljon työtä, paljon hyötyä sekä osallistujille että organisoijille.

Ensimmäinen viikko elokuusta on takana. Paljon ihmisiä on jo käynyt Gloriassa. Eilen keittiön ison pöydän ääressä kokoontui eri-ikäisiä ihmisiä, naisia ja miehiä – kaikki jyväskyläläisiä, mutta syntyneet monessa eri maassa ja maanosassa. Me puhuimme yhdessä suomea. Joku meistä puhui suomea äidinkielenään, toinen osasi ehkä kaksikymmentä sanaa. Yhtäkaikki juttelimme, nauroimme ja vaihdoimme ajatuksia suomeksi höystäen keskustelua ainakin espanjalla, suahililla, englannilla, venäjällä, kurdin kielellä ja arabialla.

Tänä syksynä jatkamme keskusteluja ja kohtaamisia Monikulttuurikeskus Gloriassa ja koko Kansalaistoiminnankeskus Matarassa – tervetuloa kaikenikäiset, kaiken kieliset, kaikenlaiset ihmiset mukaan!

Syysaurinkoisin terveisin
Anu Juurakko, ohjaaja, Monikulttuurikeskus Gloria