matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

Viiden kuukauden työharjoittelustani ensimmäinen on takana, ja paljon olen jo ehtinyt tänä aikana tekemään ja kokemaan. Jyvässeudun 4H tarjoaa lapsille ja nuorille kerhoja, leirejä, ryhmä- ja klubitoimintaa. Näiden lisäksi 4H tarjoaa työelämäkursseja ja työllistymismahdollisuuksia.

Valitettavan monella yläkouluikäisellä ei ole koronapandemian aiheuttamana ollut mahdollisuutta tutustua työelämään koulun TET-jaksoilla. Nämä varhaiset kokemukset työelämästä ja eri aloilta ovat ehdottoman tärkeitä nuorelle. Nuoren voi olla vaikea saada työpaikkaa, nuoren ikänsä ja työkokemuksen puutteen vuoksi. Suosituimpiin työpaikkoihin työllistyminen voi olla erityisen haastavaa myös suurten hakijamäärien vuoksi. Ensimmäisen työpaikan saamisen hankaluuden lisäksi nuorilla ei välttämättä ole tietoutta työelämästä ja oma polkukaan ei välttämättä ole kovin kirkas, edes jatko-opintojen jälkeen. Suomen 4H-liitolla on projekti näiden peruskouluikäisten työllistämiseksi.

Kyseessä on siis Ysit töihin -projekti, jossa mukana on jo 33 4H-yhdistystä. Ysit töihin -projektin tavoitteena on edistää 9. luokan päättävien nuorten talous-, työelämä- ja yrittäjyysvalmiuksia. Näitä asioita pyritään edistämään muun muassa parantamalla nuorten valmiuksia saada työtä, kouluttaen ja valmentaen, sekä tarjoten henkilökohtaista tukea.

Olen päässyt jo harjoitteluni ensimetreillä työskentelemään nuorten työllistämisen parissa. Tänäkin vuonna toteutuu Kollektoripartio, johon työllistetään 14 nuorta pitämään Jyväskylän keskustan aluetta siistimpänä. Hakijoita tänä vuonna oli todella runsaasti ja päätös oli vaikea, mutta saimme kuin saimmekin työllistettyä 14 innokasta nuorta. 4H:n ja UPM:n yhteistyön ansiosta saimme työllistettyä 20 peruskoulunsa päättävää nuorta istuttamaan puiden taimia. Tämä on mahtavaa, sillä monelle nuorelle tämä on ensimmäinen kesätyö.

Jyvässeudun 4H-yhdistys tarjoaa peruskoulun 9. luokkalaisille Ajokortti työelämään -kursseja, joissa tarkoituksena on edistää työelämä- ja taloustaitoja. Ajokortti työelämään (lyhyemmin AKT) -koulutusten lisäksi Jyvässeudun 4H tarjoaa 4H-yrityskursseja. Olen päässyt tänä lyhyenä aikana jo hiukan tutustumaan näihin koulutuksiin ja kursseihin.

Ajokortti työelämään -koulutuksia on järjestetty useassa Jyväskylän yläkoulussa, näissä koulutetaan yhdeksännen luokan oppilaita. Kyseinen koulutus on erittäin hyödyllinen, vaikka kouluissa olisikin jo käyty työnhakuun liittyviä asioita läpi. Koulutuksesta on yritetty tehdä mahdollisimman kiinnostava ja toiminnallinen nuorille. Vaikkei nuori olisi työllistynyt tulevaksi kesäksi vielä, on näistä koulutuksessa käymistä asioista erittäin paljon hyötyä ensimmäisissä kesätyöhauissa. Koulutuksissa käydään läpi työnhaun asiakirjoja, työhaastattelua sekä työntekijän ja -antajan oikeuksia ja velvollisuuksia. AKT-koulutus on vedetty tänä keväänä sadoille oppilaille.

Pääsin myös osallistumaan 4H-yrityskurssille, jotka ajan mukaisesti järjestettiin etänä. Näille kursseille osallistui kuhunkin noin kahdeksan nuorta, jotka ovat kiinnostuneita 4H-yrittäjyydestä. 4H-yrityksen voi perustaa aikaisintaan 13-vuotiaana ja kurssille on osallistuttava ennen kuin voi perustaa oman 4H-yrityksen. Kurssin kesto on pari tuntia, jonka aikana ehditään käymään kattavasti läpi esimerkiksi yrityksen perustamisesta, markkinoinnista ja yritystoiminnasta. Jyvässeudun 4H-yhdistyksessä on tällä hetkellä yli 70 4H-yrittäjää, mikä on Suomen mittapuulla valtavan paljon.

Yrittäjyysvalmennusta on lisäksi saatavilla tämän kesän aikana Jyvässeudun 4H:n uuden hankkeen tiimoilta. Uusi hankkeemme ”Valmentaen Vahvuutta” keskittyy auttamaan nuoria vahvistamaan tulevaisuuden suuntansa. Saatavilla on kahdenlaista valmennusta, yrittäjyysvalmennusta ja Life Coach -valmennusta. Jälkimmäisessä keskitytään mm. hahmottamaan omia vahvuuksia ja sanoittamaan osaamista työelämään. Yrittäjyysvalmennuksessa keskitytään työelämään yrittäjyyden näkökulmasta ja annetaan työkalut 4H-yrityksen perustamiseen.

4H:lla on tarjolla nuorille siis kursseja, koulutuksia ja valmennuksia. Yhdessä nämä kesätyöllistämisen, työpalvelun ja 4H-yrittäjyyden kanssa edistävät nuorten työllisyyttä. Olen iloinen saadessani olla osana edistämässä nuorten työllisyyttä ja täten myös heidän hyvinvointiaan.

Essi

Harjoittelija Jyvässeudun 4H-yhdistyksessä

Jyvässeudun 4H-yhdistys kiittää kaikkia mataralaisia yhteisistä vuosista! Yhdistyksemme muuttaa kesäkuun alussa Digi & Game Centerille parin rakennuksen päähän. Toivottavasti yhteistyömme jatkuu! Mukavaa kesää!

Tuettu Veikkauksen tuotoilla, logo. Kansalaistoiminnankeskus Mataran logo. Logo, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki