matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

Nainen lattialla kameran kanssa.

Mitä kuuluu Jyvässeudun 4H:lle tänä koronasyksynä? Paljon kuuluu! Suurin osa toiminnoista kun on ilahduttavasti saatu pidettyä pystyssä, poikkeusjärjestelyin tokikin!

4H-kerhoja toimii kymmenisen eri puolilla Jyvässeutua. On niin Safkasankarit -kokkikerhoja, kepparikerhoja kuin monitoimikerhojakin. Nuoren on mahdollista päästä ohjaamaan lasten kerhoja. Nuori oppii paljon ohjaamisesta ja lasten kanssa toimimisesta. Ensin nuori käy 4H:n kerhon ohjaajakurssin, jossa opetellaan ohjaamisen taitoja ja sitä mitä kerhon ohjaamisessa on hyvä tietää ja muistaa. Käydään läpi myös tärkeät ensiapuun ja turvallisuuteen liittyvät asiat. Kurssilla nuori saa hyvät eväät kerhon ohjaamiseen ja myöskin kurssin jälkeen tukea ja apua ohjaajana toimimiseen annetaan paljon, esimerkiksi kysymällä välillä kuinka kerhossa sujuu, onko jotain mihin tarvitsee apua ja vierailuilla kerhoissa. Kerhoissa otetaan myös hyvin esiin lasten toiveet ja kerhon toimintasuunnitelma tehdään toiveiden avulla.

Nuoria työllistyy kymmenittäin myös Jyvässeudun 4H:n työpalvelun kautta. Tämä varmasti auttaa myös tulevaisuudessa työnhaussa ja työssä ollessa, kun työelämän perusteet on jo opittuna. Työpalvelun kautta asiakkaat saavat apua niin piha- kuin kotitöissäkin. Työpalvelu on joustavaa nuorille, he pystyvät itse määrittelemään kuinka paljon töitä kulloinkin pystyvät tekemään. Moni työpalvelun työntekijä on opiskelija.

13 – 28 -vuotias nuori voi myös perustaa 4H-yrityksen omasta mielenkiinnonkohteestaan. Tänä vuonna jo yli 50 nuorta toimii Jyvässeudun 4H-yhdistyksessä 4H-yrittäjinä. Leader -rahoitteisen ReWi Visions -hankkeen myötä nuoret ovat perustaneet yrityksiä kiertotalousajatteluun pohjaten. Koirakoulu Vauhtimopo vuokraa kuukausihinnalla mm. pentuaitauksia. Näin kaikkien ei tarvitse ostaa omaa muutamaksi kuukaudeksi. StudioValkyria on vähentänyt kertakäyttötuotteiden käyttämistä yrityksessään, mm. kynsiviilat on vaihdettu kestäviksi. Monitoimipalvelu Hantula korjaa asiakkaiden puhelimia ja jatkaa tällä tavoin tuotteen elinkaarta. ReWi Visions -hankkeessa toteutetaan myös videosarja kiertotaloudesta. Siinä esiintyy kymmenittäin nuoria.

Vaaleanpunaiset kynnet.

4H-yritys StudioValkyria Pinjan tekemät kynnet asiakkaalleen lokakuussa 2020! kuva Pinja Hämäläinen

Nuori mies lippalakki päässä.

4H-yrittää Joni Hantula yrityksestä Monitoimipalvelu Hantula. Joni aloitti yrityksensä ReWi Visions -hankkeen järjestämän kurssin aikana. Kurssi toteutetaan syksyllä 2020 Tikkakosken yhtenäiskoulun vapaavalintaisena kurssina koulun 9-luokkalaisille. Teemana on hankkeen mukaisesti kiertotalous.

Yhdistyksessä on käynnissä myös toinen Leader -rahoitteinen hanke: Mediassapro. Hankkeessa on kaksi mediakerhoa 10–12 -vuotiaille. Niissä tehdään elokuvia (opitaan kuvausta, ohjausta, näyttelemistä, editointia yms) ja tämän hauskan tekemisen lomassa opitaan tärkeistä mediakasvatuksellisista asioista kuten tekijänoikeuksista, somekiusaamisesta ja ikärajoista. Elokuvista pyritään järjestämään ensi-illat kerhokauden päätteeksi.

Mediassapro -hankkeessa on myös yli 13-vuotiaille toimintaa. 4H-yrittäjiä kannustetaan tekemään media/somejulkaisuja yhdistyksille, jotka eivät itse kykene hallitsemaan somemaailmaa. Näin yhdistykset saavat nettisivuja ja somejulkaisuja ja 4H-yrittäjä työkeikkoja ja työnjälkeään esille. Lisäksi Jyvässeudun 4H:n instavlogissa nostetaan esiin tärkeitä mediakasvatuksellisia asioita nuorille. Kuten että mainoskuvia muokataan rajusti ja että sen takia itse ei näytä siltä kuin niissä esiintyvät mallit. Eli tällä pyritään helpottamaan nuorten ulkonäköpaineita. Lisäksi vlogissa on puhuttu mm. siitä, että kuinka asettaa rajoja itselleen että kuinka kauan on somessa päivässä. Hankkeessa nuoret myös tekevät mediaprojekteja kuten videojoulukalenteriin videoita.

Mediassapro -hankkeessa on myös suunnitteilla nuorisovaihto ensi vuoden kesälle. Tähän haettiin lokakuun alussa rahoitusta Euroopan Unionin Erasmus + -rahastosta. Päätös tulee tänä vuonna ja ensi vuonna katsotaan, voidaanko koronan vuoksi järjestää nuorisovaihtoa. Vuonna 2020 Jyvässeudun 4H-yhdististyksessä oli tarkoitus järjestää ennätykselliset kolme nuorisovaihtoa. Nämä peruuntuivat tai siirtyivät koronan vuoksi. Tästä huolimatta on suurin osa yhdistyksen toiminnoista ilahduttavasi käynnissä.

Tyttöjä metsässä kameran kanssa.

Mediakerholaiset tekemässä lyhytelokuvaa raittiissa ulkoilmassa! Mediakasvatushankkeen tarkoituksena ei ole lisätä lasten ja nuorten mediankäyttöä. Hankkeessa käydään läpi tärkeitä mediakasvatuksellisia asioita hauskan tekemisen lomassa! kuva Pia Kautto

Lisäksi yhdistyksessä on käynnissä Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston rahoittama LuotsaamoLab -hanke. Hanke tarjoaa maksuttomia valmennuksia pelinkehitykseen. Valmennuksiin voi osallistua joko vapaaehtoisena tai työkokeilussa. Osallistujat pääsevät haastamaan itsensä kehittämällä valmennuksen päätteeksi julkaistavan pelin.

4H-klubeja on yhdistyksessä toiminnassa kaksi; toinen klubi on täysi-ikäisille ja toinen yläkoulu sekä toinen aste ikäisille. Molemmissa klubeissa toteutetaan tänä syksynä erilaisia hyväntekeväisyysprojekteja. Rahoitukset näihin on saatu 4H-liiton Itsetehty -rahasta sekä Keskimaan Ilo Auttaa -projektirahoista. Klubit tapaavat muutaman kerran kuukaudessa. Tapaamisia on järjestetty hybridimallilla, välillä tavataan pienellä porukalla kasvotusten, välillä kokonaan etänä ja välillä osa osallistuu paikan päällä ja osa etänä (esimerkiksi karanteenien takia). Hyväntekeväisyysprojektit ovat olleet mainioita erityisesti tällaisena korona-aikana.

Kaksi nuorta istumassa nojatuoleissa.

Nuorten klubinuoret kirjoittamassa projektirahahakemusta hyväntekeväisyysprojektilleen. kuva Pia Kautto

Tsemppiä kaikille syksyyn!


Inka Mäki, harjoittelija
Pia Kautto, hankekoordinaattori, ReWi Visions – sekä Mediassapro -hankkeet

Jyvässeudun 4H-yhdistys ry

STM Tukee90 matara white2 kyt white