matara white2

Mataralaiset kertovat
Kansalaistoiminnankeskuksen blogi

STM Tukee90 neg

4H-yhdistyksen väkeä Muuramesalin edessä.

4H tunnetaan usein sen monista lapsille suunnatuista kerhoista ja leireistä. Harva kuitenkin tietää mitä muuta annettavaa 4H:lla on. Lapset voivat osallistua erilaisiin kerhoihin ja leireille. Nuorille ja nuorille aikuisille tarjotaan 4H-yrittäjyyttä, kerhonohjausta, monipuolista klubitoimintaa sekä työpalvelun kautta työllistymistä.

Jyväskylässä pyörii tällä hetkellä yhdeksän erilaista kerhoa. Suuri osa kerhoista on Safkasankarit -kokkikerhoja, joissa opetellaan ruoanlaiton ja leipomisen alkeita. Kerhossa valmistetaan muun muassa helppoja välipaloja, terveellistä kotiruokaa, sekä herkkuja silloin tällöin. Myös kestävän kehityksen periaatteet näkyvät kokkikerhoissa: kaupasta ostetaan vain tarpeellinen ja ohjeita suunnitellessa hyödynnetään kaappien sisältöä ja vältetään näin hävikkiä. Monitoimikerhoissa askarrellaan, liikutaan, leikitään ja kokkaillaan pieniä välipaloja mahdollisuuksien mukaan. Myös kerholaiset saavat vaikuttaa kerhon sisältöön. Liikuntakerhoissa kokeillaan ja harrastetaan erilaisia liikuntalajeja sekä sisällä, että ulkona. 4H:n leirit ajoittuvat koulun lomapäiville, kuten syys- ja kesälomille ja niiden teemat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

Työpalvelu on suuri osa 4H:n toimintaa ja sen tavoitteena on työllistää nuoria. Nuoret käyvät 4H:n järjestämän ilmaisen koulutuksen, jotta he voivat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin ja ammattimaisesti. Työpalveluun kuuluu monipuolisesti erilaisia palveluita, joilla voidaan helpottaa ihmisten arkea, sekä työllistää nuoria. Kotiapu on yksi työpalvelun palveluista, johon kuuluu esimerkiksi siivousta, nurmikonleikkuuta, ikkunanpesua ja ruoanlaittoapua.

Työllistymisen lisäksi 4H:n kautta voi kokeilla myös yrittäjyyttä. Yritysidea voi olla mitä vain ja sen voi perustaa turvallisesti yksin tai yhdessä kaverin kanssa. Ikäraja yrityksen perustamiselle on 13–28-vuotta. 4H järjestää tuleville yrittäjille yrityskurssin, jossa opetellaan tärkeitä asioita yrityksen perustamisesta ja pitämisestä, kuten markkinointia ja tuotteiden tai palveluiden hinnoittelua. 4H-yritys on kiva tapa työllistyä esimerkiksi koulun ohella ja sillä voi tienata vuodessa 50€ - 7000€. Yritys voi olla esimerkiksi kesäkahvila, juhlienvalmisteluapua, siivousta, metsänhoitoa tai kauneudenhoitoa, oman mielenkiinnon mukaan.

Nuoria istumassa pöydään ääressä.
kuva Pia Kautto

Jyvässeudun 4H-yhdistys tarjoaa klubitoimintaa nuorille, sekä nuorille aikuisille. Klubin jäsenet suunnittelevat ja toteuttavat itselleen mieluisaa tekemistä ja tapaavat toisiaan mahdollisuuksien mukaan. Klubi voi koostua nuorista aikuisista tai lukio- ja yläasteikäisistä, jolloin toiminta on hiukan enemmän ohjattua. Klubilaiset voivat esimerkiksi kokkailla ja leipoa yhdessä tai järjestää leffailtoja piristämään arkea. Klubissa pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja sieltä voi saada elinikäisiä ystäviä.

Kansainvälisyys on yksi teema Jyvässeudun 4H:n toiminnassa. 4H:n kautta voit lähteä yksin vaihtoon tai toimia isäntäperheenä Suomeen tulevalle 4H-vaihtarille. Voit osallistua myös kansainvälisyysklubiin, jossa suunnitellaan yhteistä ryhmävaihtoa valittuun maahan ja haetaan yhdessä sille rahoitusta. Vaihtojen omarahoitus jää melko pieneksi, jolloin jokaisella on mahdollisuus osallistua vaihtoihin. Tänä vuonna Jyvässeudun 4H:n nuorten aikuisten klubi vieraili Kosovossa ja walesilaiset nuoret pääsivät viikoksi tutustumaan Muurameen lukion nuorten ryhmän kanssa. Ensi vuonna tavoitteena on toteuttaa kolme nuorisovaihtoa.

Jyvässeudun 4H järjestää nuorille erilaisia kursseja, jotka auttavat nuoria tulevaisuudessa työnhaussa. Kursseja ovat muun muassa hygieniapassikoulutus, lemmikinhoitokurssi, kerhonohjaajakoulutus ja Ajokortti työelämään-kurssi. Ajokortti työelämään-kursseja järjestetään yli 13-vuotiaille nuorille. Siellä opetellaan muun muassa kirjoittamaan ansioluettelo ja työhakemus, sekä keskustellaan työhaastattelutilanteista ja työelämän pelisäännöistä.

Jyvässeudun 4H-yhdistyksessä pyörii tällä hetkellä kaksi erilaista hanketta. ReWi Visions eli kestävä kehitys ja kiertotalous -hanke toimii yhteistyössä JAPA ry:n kanssa ja sen tavoitteena on vahvistaa nuorten yrittäjyys- ja työelämätaitoja kestävän elämäntavan teemojen mukaisesti. Myös Kosovon ja Walesin vaihdot tehtiin ReWi-hankkeen tavoitteiden mukaisesti. Luotsaamo 2.0-hankkeen tavoitteena on edistää nuorten omaa osaamistaan. Luotsaamo 2.0 järjestää nuorille erilaisia uravalmennuksia yksilötasolla, sekä ryhminä.  

Oona Silvonen
Harjoittelija Jyvässeudun 4H-yhdistyksessä

STM Tukee90 matara white2 kyt white